Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Ο μπλανός

Ο μπλανός είναι μια παραδοσιακή πίτα από καλαμποκίσιο ή σταρένιο αλεύρι που γίνεται πολύ πηχτός χυλός και στον οποίο προστίθενται τα αγριόχορτα και η φέτα.
Ψήνεται όλο μαζί, ζύμη και γέμιση, σαν ενιαίο μείγμα.
Η πίτα κατάγεται από τη Θεσσαλία και η θεσσαλιώτικη ονομασία της είναι πλαστός.
Τα παλιά χρόνια που οι οικογένειες ήταν μεγάλες, οι νοικοκυρές τον έφτιαχναν σε μεγάλα στρογγυλά ταψιά, απ' αυτά που δεν χωράνε στους ηλεκτρικούς φούρνους.
Την άνοιξη που υπάρχει ποικιλία άγριων χόρτων η νοστιμιά του είναι απαράμιλλη.
Αν και παραδοσιακό αγαπημένο top φαγητό κάθε συγχωριανού, τείνει να εκλείψει καθώς οι νέες νοικοκυρές δεν ξέρουν να μας κάνουν πίτες.
Εγώ δεν είμαι ούτε η Βέφα ούτε η Μαίρη Παναγιωταρά, αλλά παραθέτω μια συνταγούλα βάση των όσων λίγων έχω παρατηρήσει τόσα χρόνια βλέποντας τη μάνα μου.
Υλικά
• Χόρτα της αρεσκείας σας με ότι μυρωδικά σας αρέσουν (σπανάκια ,σέσκουλα, λάπατα, ζοχούς, πράσσα, κρεμμυδάκια)
• χοντροκομένη φέτα
• αλεύρι
• λάδι
Εκτέλεση
Πλένω τα χόρτα και τα κόβω σε κομμάτια , αλατίζω και ρίχνω και τριμμένη φέτα .
Φτιάχνω ένα χυλό από αλεύρι, νερό, αλατάκι και λίγο λάδι ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ αραιό, φανταστείτε να μπορεί να απλώνεται .
Λαδώνω ένα ταψί και βάζω από τον χυλό να καλύψω τον πάτο του ταψιού, έπειτα βάζω τα χόρτα και τελειώνω πάλι με χυλό .
Ρίχνω λίγο λαδάκι από πάνω και ψήνω μέχρι να ροδίσει.