Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Το Πάσχα του Καραγκιόζη

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Μπάρμπααα! Μπάρμπαααα! (Με τις αγριοφωνάρες του αρχίζουνε να γαυγίζουνε τα σκυλιά). Μπάρμπαααα. Πού 'σαι μπάρμπααα!
ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Στέκα ισακάτου ρε. Μη ρουβουλίσ' ισαπάνου, τσι μου κάνεις καμιά κασκαρίκα.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Μπάρμπα, μάζεψε τα σκυλιά, θα μας δαγκώσουν.
ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Μη φουβάσι ρε κλιφταράδκου, είνι κουτάβια.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Τι κουτάβια; Αυτά ρε μπάρμπα είναι μουλάρια.
ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Άι τι θελ'ς μαθές ρε κλιφταράδκου;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Να ρε μπάρμπα, πεινάμε. Σκεφτήκαμε, πού να κάνουμε και μεις Πάσχα, κι ήρθαμε στη στάνη. Ελα ρε μπάρμπα, τα Κολλητήρια κοντεύουνε να λυσσάξουν από την πείνα. (Τον παρακαλάνε τα Κολλητήρια και η Αγλαΐα).
ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ (συγκινημένος): Αϊ καθίστι να κάνουμε Λαμπρή, αλλά μη μου καν'ς Καραγκιόζ' καμιά ζαβουλιά, γιατί θα σι αφαλουκόψου!»
Τους παίρνει στη στάνη και κάνουνε Λαμπρή. Οταν έχει ανάψει το γλέντι και χορεύουνε με τις πίπιζες και τα νταούλια, ο Καραγκιόζης μαζί με τα Κολλητήρια κλέβουν από την καλύβα βελέντζες, φλοκάτες, τυριά, κρέατα, τσαρούχια και φεύγουνε κρυφά χωρίς να τους δει κανείς. Σαν τέλειωσε το γλέντι, ο μπάρμπα - Γιώργος ψάχνει να βρει τον Καραγκιόζη και τα Κολλητήρια και δεν τους βρίσκει.
Τότε καταλαβαίνει πως κάτι του έχουνε κλέψει. Ψάχνει στην καλύβα και βλέπει πως του λείπουνε πράγματα. Θυμώνει και φεύγει από τη στάνη. Πάει στην παράγκα και ψάχνει τον Καραγκιόζη.
ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ: Καραγκιόζη κρύψου, γιατί ψάχνει να σε βρει ο Μπαρμπαγιώργος, να σε ξυλοφορτώσει για τα πράγματα που του κλεψες. (Βγαίνει ο μπάρμπα - Γιώργος). Καραγκιόζη, πίσω σου είναι ο Μπαρμπαγιώργος.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: (Κοιτάζει πίσω του): Ωχ μανούλα μ'.
ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Μαθές να βγάλου τώρα την κουμπούρα μ' κι να τους δώσου μια νταβρρρ! ( Ο Χατζηαβάτης πέφτει κάτω και κάνει τον πεθαμένο. Πέφτει κι ο Καραγκιόζης και κάνει το ίδιο).
ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ: Καραγκιόζη, τι σκοτάδι έχει ο Αδης!!!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Δεν έφτασε ακόμα η ΔΕΗ εκεί χάμω. Και τι σκουλίκια τρομερά!
ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: (ακούει που μιλάνε, σκύβει πάνω από τον Καραγκιόζη και τον ρωτά) Μιλάνι οι πιθαμέν' ρε κλιφταράδκου;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Μπάρμπα, τον παλιό καιρό οι πεθαμένοι ψηφίζανε κιόλας!
ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: (σηκώνει στα χέρια τον Καραγκιόζη, τον χτυπά και τον πετά πάνω στον Χατζηαβάτη) Να, να, να, να.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ και ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ: Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια! (Φεύγει ο μπάρμπα - Γιώργος).
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Γεια και χαρά σας, από δω ως τα σπίτια σας, και καλό Πάσχα! Δεν έχω παράπονο, έφαγα σουβλιστό αρνί, κοκορέτσια, σπληνάντερα, τυριά, μπόλικο ξύλο από τον Μπαρμπαγιώργο, φχαριστήθηκα! Αυτό θα πει ελληνικό Πάσχα. Φαγοπότι με τσαρουχιές στα πλευρά σου. Αντε και του χρόνου πάλι στη στάνη, στον Μπαρμπαγιώργο».
Γιώργος Χαρίδημος (αποσπάσματα)