Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Τι με λες τώρα;

Έχω ξαναγράψει ότι οι Σαρακατσάνοι είναι ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης.

Γνωρίζω επίσης ότι είμαστε μια αμιγώς σαρακατσάνικη κοινότητα με κοινή καταγωγή και παράδοση αλλά δεν ήξερα ότι η χάρη μας έχει γίνει αντικείμενο μελέτης σε συνέδρια και επιστημονικά βιβλία.

Μου γράφει μεταξύ άλλων – και στέλνει και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό - ο συγχωριανός Βασίλης Χ.: «Πριν χρόνια στο χωριό μας είχε διεξαχθεί το βασικό μέρος μιας μελέτης για την καταγωγή των Σαρακατσάνων από τον Ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό. Ο Πουλιανός έκανε έρευνα πάνω στα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των κατοίκων και πήρε δείγματα από το νεκροταφείο του χωριού.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Σαρακατσάνοι και ειδικότερα οι Τσαμαλιώτες είναι οι πιο κοντινοί συγγενείς του αρχανθρώπου των Πετραλώνων σε σύγκριση με άλλα ελληνικά φύλα»

Ο κ. Πουλιανός (1924 - ) είναι δόκτωρ Ανθρωπολογίας με σπουδές και έρευνες και στο εξωτερικό και με δεκάδες βιβλία και πολυάριθμες δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες.

Μια από τις βασικές θέσεις του καθηγητή είναι ότι το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων είναι ηλικίας 700.000 ετών και ότι ο Αρχάνθρωπος αποτελεί τον πρόγονο των σημερινών Ευρωπαίων.